Yok Mu Bir Fikir Veren Alayım!



Özellikle herhangi bir videonun/yazının bir yerinde senaryo yazısı görünce hemen gidip yorumlar kısmına ‘Ben yazmayı çok istiyorum ama aklıma hiçbir fikir gelmiyor, bana bir fikir versene’ yazanlar var.

Şimdi burada 2 tip insan söz konusu;

1- Bu birinci tip insan evladı, fikir isterken gayet masumane bir beklentiyle bunu yapıyor. Zannediyorum istediği şeyin maddi/manevi ne kadar kıymetli olduğundan, hatta dünyada sırf fikrini satmak suretiyle yaşamını idame ettiren insanlar olduğundan bihaber. Bu işe hevesli belli ama nereden başlayacağını bilememiş, biri kendisine bir başlangıç yaptırsın diye uğraşıyor sadece. Anlarım. İyi niyetli insan başımla beraber.

2- İkinci tip, tam bir çakal! Yorum yazarken isteyiş biçiminden bile anlaşılır az dikkat etseniz ne maksatla yazdığı. Önce güzel sözler söyleyerek başlıyor işe, sonra acındırıyor kendini. Yazar ya da yorum yapan insanlardan gaza gelip fikrini paylaşan olursa, hele bir de bu fikir işe yarar bir şeyse tamamdır. 

Diyeceksiniz ki, ‘ya sen de abarttın’ şimdi. Lütfen okumaya devam edin.

Fikir o kadar önemli bir şey ki, günümüz dünyası onun üzerine kurulu desem abartmış olmam. Misal işimizle de alakalı olarak Hollywood’un, aslında çekmeyeceği ama sadece iyi bir fikri olduğu için satın aldığı filmler söz konusu. Adamların her sene, hikaye fikrini ilerde bir yerde kullanabilirim diye düşündüğü için milyon dolar harcayıp aldığı filmlerin sayısı çekilenlerden kat be kat fazla.

Üstelik bu sadece sanatta değil her alanda böyle. Lisans eğitimim sırasında tanıştığım endüstri mühendisi bir hocamız (kendi sektöründe değişik alanlarda, büyük holdinglerde çalışmış bir insan) dünyada ve dahi bizde ‘bizimle … konuda fikrinizi/projenizi paylaşın’ diye başlayan pek çok yarışmanın aslında sadece insanlardan iyi fikirleri toplamak amacıyla yapıldığını söylemişti. Evet bunların arasında büyük şirketlerle anlaşmalar imzalayıp, emeğinin karşılığını alanlar var. Ama senin fikrin sonuncu oldu denilen adamın fikrinin geliştirilip, kullanılmadığından emin olabilir miyiz? Hayır!

Ben demiyorum ki hikâye fikrinizi hiç kimseyle paylaşmayın. Ama fikir isterken ne istediğinizin, verirken de kime fikir verdiğinizin bilincinde olun!




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çatışma Nedir? Hikâyede Çatışma Nasıl Kurulur?

Logline Nasıl Yazılır?

Senaryo Yarışmaları