Logline Nasıl Yazılır?



Logline’ın ne olduğundan ve nerelerde, nasıl kullandığımızdan Senaryo, Logline, Sinopsis, Tretman, Sahne Listesi, Index Kart Nedir Nerelerde Kullanılır? yazımda biraz bahsetmiştim hatırlarsanız. Şimdi de iyi bir Logline nasıl yazılır buna değineceğim. Basit bir-iki hatırlatma yapıp bugünkü konuya geçelim.

Logline; hikayenizin bir ya da iki cümlelik özetidir.
Logline; Hikayeniz ne hakkında? sorusunun cevabıdır.
Logline; Senaryo yazmaya başlamadan önce, hikayenizin planını yaparken ilk yazmanız gerekendir. En sonunda, senaryonuzda gerekli düzenlemeleri yapıp tamamladıktan sonra, mutlaka yeniden gözden geçirip gerekirse geliştirilmelidir.

Geliştirmekten kastım daha etkili bir versiyonunu yazabiliyorsanız onu yazmanız. Yoksa hikayede olmayan şeyleri eklemeniz değil. Bu çok önemli bir nokta Logline’da bulunan her şey senaryonuzda / hikayenizde olmalı. Eğer Logline’da hikayemin kahramanı doktor dediyseniz, hikayeyi yazarken ‘ah hayır vazgeçtim hikayenin kahramanı işletmeci olsun’ diyemezsiniz, diyorsanız Logline’ı da hikayede yapmış olduğunuz değişikliklere göre yeniden yazmanız gerekir.

Logline yazılmasının ana sebepleri;

  • Logline senaryo yazarken ne anlatmaya çalışıyorsanız ona odaklanmanızı sağlar.
Hikaye yazarken kaybolmak ve esas anlatmaya çalıştığımız şeyden uzaklaşmak çok kolay demiştim hatırlarsanız. İşte Logline bu noktada size aslında ne anlatmak istediğinizi hatırlatan en önemli yardımcıdır.
  • Logline senaryonuzu pazarlarken/satarken kullanılır.
Şimdi doğruya doğru, aslında hepimiz sanat için sanat yapıyoruz ama ben yine de âdet yerini bulsun diye bu şıkkı da açıklayayım artık:P

Efendim yapımcılarla görüşmek için gittiğinizde senaryonuzun Logline’ını söylediğinizde 2 dakikada hikayenizle ilgilenip ilgilenilmediğini anlayabilirsiniz. Bu aslında herkes için büyük bir avantaj. Şahsen ben ilgilenilmiyorsa en başından söylenilmesini tercih ederim. Bu noktada Logline büyük kurtarıcı. Eğer yeterince açıklayıcı bir Logline yazdıysanız yapımcı kişisi hikayenizle ilgilenip ilgilenmediğini o an söyleyebilir.

Ayrıca eğer yeterince etkili bir Logline yazarsanız karşınızdaki insanın ilgisini çekmeniz de mümkün. Bu durumda hikayenizin devamını duymak isteyebilir. Bizim amacımızda zaten ‘senaryonuzu okumak isteriz’i yapımcıdan duymak olduğuna göre etkili yazılmış bir Logline bunu sağlayabilir ama eğer iyi bir hikayemiz varsa! Zira kötü bir hikayenin etkili Logline’ı diye bir şey yoktur.

Logline’da Bulunması Gerekenler

Arkadaşlar Logline kafamıza göre hikayeden seçmeler yapıp yazdığımız bir cümle değil. Senaryonun özeti demiştik hatırlarsanız. Dolayısıyla içinde nelere yer verilmesi gerektiği zaten belli.

Logline’da bulunması gereken 3 ana öge var. Bunlar;

     1- Ana karakter / Hikayenin Kahramanı (Aşk hikayelerinde ya da arkadaşlık hikayesi yazıyorsanız doğal olarak birden fazla ana karakteriniz olacak demektir. Bu durumda Logline’da her ikisine de yer verilmeli.)

     2- Kahramanımızın amacı / problemi (Ana amacı problemi neyse onu yazarız. Diyelim ki kahramanımız bir bilim yarışmasını kazanıp çok istediği bir okuldan burs almaya çalışıyor ama bu sırada ev sahibi onu evden atti ve kendine ev bulması da gerekiyor. Evden atılmış olması da hikayede kullanacağımız önemli bir şey. Ama kahramanımızın esas amacı – bilim yarışmasını kazanmak – Logline’da belirtmemiz gereken nokta da bu. İkinci, üçüncü derece amaç ya da problemlere Logline’da yer verilmez.)

     3- Kahramanın düşmanı ya da önündeki engel (Farz edelim ana karakterimiz erkek, asgari ücretle çalışan bir adam ve karısı hamile. Fakat kadının hamileliğinde yolunda gitmeyen şeyler var. Eğer kadına doğumdan hemen önce bir müdahale yapılmazsa, kadını da çocuğu da kaybedeceğiz. Ülkede ileri teknik gerektiren bu operasyonu yapabilen tek bir doktor var ama adam paragözün teki. Operasyon için gereken para getirilmediği takdirde kadına müdahale etmeyeceğini söylüyor. Ve kahramanımızın karısının karnı burnunda olduğu için, doğumdan önce parayı toparlayabilmesi için sadece iki haftası var. Şuan uydurduğum, aklın sınırlarını zorlayan bu hikayedeki engel kahramanımızın (kocanın) operasyon için beş kuruşunun olmayışı. Diğer irili ufaklı sıkıntılarda önemli elbet ama en önemli mesele para olduğu için - bu hikayenin özelinde - engel bu oluyor.)

Not: 2 hafta vaktinin olması da ‘Ticking clock’ denilen zaman vererek olayı daha heyecanlı/gergin hale getirilmesi durumu. Sonra bir ara sıra gelirse😊 bu ticking clock ne kadar önemli bir abi ondan da bahsederiz.

Bu 3 öge Logline’a nasıl yerleştiriliyor aşağıdaki örnekleri incelerseniz rahatlıkla görebilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.

     - Logline’da kesinlikle karakter ismi yazılmaz.
     - Kahramanı tanımlarken onunla ilgili ilginç detaylar varsa buna yer verilir.
     - Eğer süre konusunda bir sınır varsa bu mutlaka belirtilir. (Ticking clock)
    - Logline’da her şeyi söylemeye çalışmamalısınız. Hikayenizde güzel/ söylemek istediğiniz pek çok şey olabilir. Ama Logline ile yapmaya çalıştığımız yukarıda belirttiğimiz 3 ana ögeyi kullanarak karşımızdakini etkilemek olduğundan amacınızdan uzaklaşmamanız gerekiyor.

Logline Örnekleri

Esaretin Bedeli (Shawshank Redemption)(bunu başa yazmasam olmazdı😊)

Karısını öldürmekten ömür boyu hapse mahkum olan mülayim bir bankacı, hapiste karşılaştığı sorunlarla mücadele ederken, suçsuzluğunu ispatlamaya çalışır.

Tootsie

Sorunlu ve işsiz bir aktör, bir pembe dizide rol alabilmek için kadın kılığına girer ancak dizinin kadın başrolüne aşık olur.

Zor Ölüm (Die Hard)

Bir New York polisi, karısıyla barışmak için Los Angeles’a gider ama karısının bir terörist tarafından gökdelende rehin alındığını öğrenir ve yalnız başına onu kurtarmaya çalışır.

Kaçak (The Fugitive)

Yanlışlıkla karısını öldürmekle suçlanan güçlü bir cerrah, tek kollu gerçek katili bulmak için yola koyulur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çatışma Nedir? Hikâyede Çatışma Nasıl Kurulur?

Senaryo, Logline, Sinopsis, Tretman, Sahne Listesi, Index Kart Nedir? Nerelerde Kullanılır?