Senaryo Yarışmaları



Bugünün konusu başlıktan da anladığınız üzere senaryo yarışmaları. Öncelikle maalesef bizde çok fazla senaryo yarışması yok. Hatta benim bildiğim sadece bir tane var http://ilksenaryo.tursak.org.tr/ilksenaryo/index .

Sinemayla ilgili kısa film gibi çok fazla yarışma olmasına ve bunların hatırı sayılır bir kısmının uzun bir geçmişi de olmasına rağmen, senaryo yarışmasının bu kadar az olması gerçekten üzücü. Ama yine de bir tane de olsa bizde de artık senaristlerin kendini gösterebileceği bir yarışma olması çok güzel bir gelişme😊Daha farklı yarışmaları bilen varsa bu yazının altında paylaşırsanız sevinirim. Hepimiz bilgilenmiş oluruz.

Bunu özellikle paylaşıyor olmamın bir sebebi; Türsak’ın yarışmasının Son Başvuru Tarihi:1 Kasım 2019 olduğunu sizlere duyurmak. Detayları yukarıdaki linkten kontrol edip öğrenebilirsiniz. Katılacak arkadaşlarıma şimdiden başarılar dilerim.

Dünya da ise bizden farklı olarak çok fazla senaryo yarışması var. Özellikle Amerika’da, malum bu işin merkezi de olarak, neredeyse her bir tür için ayrı ayrı yarışmalar mevcut. Komedi senaryoları, aksiyon, dram… Bu yarışmalar yıl boyunca düzenleniyor ve her birinin katılım şartları vs ayrı ayrı. Avrupa ya da Amerika’da hangi yarışmaların düzenlendiğini ve bu yarışmaların detaylarının paylaşıldığı bir sürü blog, web sitesi mevcut. Biraz araştırma yaparak şartları size uyan varsa katılmayı düşünebilirsiniz.

Benim de en çok istediğim şeylerden biri bir gün yurt dışında bir yarışmaya senaryolarımdan birini göndermek. Bunu özellikle istememin sebeplerinden biri, senaryomla ilgili profesyonel birilerinden geri bildirim almak. Maalesef bizdeki yarışmalarda finale gelenler hariç diğer katılımcıların senaryosu için neden olmadığına, neleri yanlış yaptığınıza dair bir geri bildirim alamıyoruz.

Büyük bir ihtimalle bu durum şu farktan ileri geliyor. Yurt dışındaki senaryo yarışmalarının 50/75/100 dolar ve bazen daha fazla katılım ücretleri olmasına rağmen, Türsak’ın düzenlediği yarışma ücretsiz. Tabi buradan Amerika’daki her yarışmadan katılanlara geri bildirim yapılıyor anlamı çıkmasın. Bazı yarışmalarda katılım çok yüksek rakamlara ulaşıyor! Bu noktada herkese dönebildiklerini pek sanmıyorum.

Bu arada Türsak’ın yarışmasına katılmak için tek yapmanız gereken kayıt olunan kısımdan kayıt olup, bilgilerinizi doldurmak ve istenilen formatta yazdığınız sinopsis, öykü ve senaryonuzu sisteme yüklemek.

Ben geçen sene Türsak’ın yarışmasına katıldım. Size biraz bu tecrübemden, yaptığım hatalardan ve genel olarak bir senaryo yarışmasına katılırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğim.

Öncelikle yukarıdaki yazdıklarımdan da anlaşılmıştır sanırım finale kalamadım maalesef. Bunun en önemli sebebinin sinopsis ve hikâyenin öyküsünü (tretman) yanlış yazmamdan kaynaklandığını düşünüyorum.  Şöyle ki bu yarışmaya katılana kadar sahne listesi bana yettiği için hiç sinopsis ya da tretman yazmak zorunda kalmamıştım. Haliyle bu ilk deneme benim için hüsran oldu. Çünkü bir senarist olarak sizi en çok geliştirecek olan şeylerden biri pratik yapmak, yani sürekli yazmak. Takdir edersiniz ki 5-10 sinopsis yazmış bir kişiyle, ilk defa yazan biri arasında dağlar kadar fark oluyor.

Bu noktada ikinci bir mesele de yarışmada sizden istenilen maksimum sayfa sayılarının sınırını dibine kadar zorlamak zorunda değilsiniz. Ben sersem gibi 10 sayfa olan öykü sınırını yolun sonuna kadar gitmek suretiyle 10 sayfa olarak yazdım. Hiç gerek yokmuş!

          Sinopsis ve hikâyenin öyküsü konusundaki tavsiyem;

1.Yarışmada sizden istenen maksimum sayfa sayısı adı üzerinde en son sınır. Sinopsis maksimum 5 sayfa olabilir dendi diye 5 sayfa olarak yazmak zorunda değilsiniz. Bizim için en önemli olan şey hikayemizi en etkileyici biçimde ifade edebilmek. Bu noktada eğer sinopsisiniz 2 sayfa olduysa endişelenmeyim. Etkileyici bir 2 sayfa, sıkıcı bir 5 sayfayı her türlü döver😊

2.Sinopsis ve Tretman yazım kurallarını dikkate alın. Geniş zaman kullanmak, hikâyenin öyküleştirilmiş hali olması gibi. Bununla ilgili çok sayıda yerde örnek var onları yazmadan önce bir inceleyin lütfen.

Genel Tavsiyeler

Şimdi bu nokta kritik! Ne kadar yarışmalara katılmış senarist, ne kadar senaryo hocası vs varsa hepsinin söylediği şey şu yarışmaya katılırken eğer amacınız aynı zamanda yapımcıların dikkatini çekebilmek ise senaryonuzun ticari potansiyelinin de olması gerektiği. Yani senaryonuzun yarışma komitesini etkileyecek sanatsal potansiyeli ve yapımcıları etkileyecek ticari potansiyeli olması gerekiyor. Çok zor! Biliyorum. Ben de bu yollardan geçiyorum, kalbim sizinle. Ama maalesef yapılması gereken bu.

Hocaların söylediği senaristler yarışmalara katılırken bu detayı unutuyor ama oraya senaryo aramaya gelen yapımcıların çoğu ana akımdan yapımcılar dolayısıyla senaryonun ticari potansiyeli iyi bir kalem olmanız kadar önemli onlar için. Ya da en azından bu insanlarla sohbet edecek aşamaya kadar getirdiyseniz işi, Elinizde başka senaryo var mı? dediklerinde onların ilgisini çekebilecek bir şeylere sahip olduğunuza emin olun diyorlar.

Burada hassas bir nokta var. Evet insanların dikkatini çekmeyi başarmanız gerekiyor. En başta girerken amacımız, aman yarışmaya katılayım, kazanmasam da olur. Önemli olan katılmak, maksat gönüller hoş olsun! olmadığına göre. Elbette ki hikayemizi okuyan insanları etkilemek zorundayız. Ama senaristlerin birilerine kendini ya da hikayesini beğendirmeye çalışırken abartıp, su gibi girdiği kaba göre şekil almasını doğru bulmuyorum. Evet bir hikâye her yönüyle düşünülmeli ama bu demek değil ki kendinizi beğendirmek için hikâyenin dinamiğini altüst edin. Her şeyden önce senarist olarak kendi tarzınıza, tekniğinize ve hikâyenin sizden beklentisine saygınız olmalı.

Bu tarz yarışmalarda herkes gibi olmaya çalışmaktansa orijinal bir fikir ve tarzla var olmaya çalışmak insanların sandığının aksine dezavantaj değil, çok büyük bir avantaj. Şöyle düşünün bu yapımcılar oraya sadece hatıra binaen gelmiyorlar. Hem yarışma komitesiyle olan iyi ilişkilerini korumak, hem yeni senaristler bulmak için jüri oluyorlar. Farklı fikirleri olan senaristler onlar için önemli. Ve her geçen gün artan platformlar ve Hollywood’un dahi canını sıkan yeterli sayıda iyi senarist olmayışı bizde de çok büyük bir sorun bildiğiniz gibi. O yüzden kendi orijinal hikayelerinizi sanatsal ve ticari yönünü göz önünde bulunarak etkileyici bir şekilde yazabilirseniz bu insanların dikkatini çekmek olası diye düşünüyorum. Bu yarışmalara katılırken önceki senelerde kazanmış hikayelere bakıp benzerlerini yazmaya çalışmak mantıksız. Unutmayın bu insanlar değişik fikirler aradıkları için çıkıyorlar en başta yola.

Bir başka noktada rekabet psikolojisine girmek. Girmeyin! Bu konuda uzun yazacağım ama şimdi kısaca şunu söylemek isterim. Senarist olarak kendinizi geliştirirken yarışmanız gereken tek kişi kendinizsiniz. Bunu aklınızın bir köşesinde bulundurun.

Şimdilik yarışmalarla ilgili diyeceklerim bu kadar. Umarım katılacağınız yarışmalardan çok güzel deneyimler elde edersiniz. Türsak’ın yarışmasına katılacak arkadaşlarıma da tekrar başarılar dilerim.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çatışma Nedir? Hikâyede Çatışma Nasıl Kurulur?

Logline Nasıl Yazılır?